Moderne aanbouw of strakke veranda?

Je hebt besloten om extra leefruimte te creëren door een woonuitbreiding te (laten) bouwen. Kies je dan best voor een moderne aanbouw in baksteen of een strakke veranda met grote glaspartijen? Wij zetten de voordelen en nadelen naast elkaar.

De verschillen tussen een aanbouw en een veranda

Spijtig genoeg verwarren veel mensen een aanbouw met een veranda. Toch zijn er een paar opmerkelijke verschillen. Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen, hebben we hieronder de grootste verschillen op een rijtje gezet.

Het grootste verschil zien we bij de dragende structuur. Een aanbouw heeft bakstenen muren om het dak te dragen, bij een veranda zijn dit metalen profielen. Daarnaast hebben veranda’s doorgaans een plat dak, terwijl een aanbouw ook een hellend dak kan hebben. Qua inrichting zijn er weinig verschillen.

Waarom je voor een aanbouw kiest

Hier zijn een paar redenen om voor een moderne aanbouw te kiezen:

  • Het is meestal goedkoper. Bakstenen zijn goedkoper dan geïsoleerde metalen profielen. De bouw van een aanbouw is in de meeste gevallen wat goedkoper dan de plaatsing van een veranda. Dat is belangrijk wanneer je een beperkt budget hebt.
  • Het is geschikt voor doe-het-zelvers. Ben je een handig iemand, dan kan je een aantal bouwwerkzaamheden zelf uitvoeren, zoals het metselen van de muren. Dat is niet zo moeilijk. Natuurlijk kan je ook een aannemer zoals Bildin inschakelen om je moderne aanbouw te realiseren.
  • De aanbouw maakt naadloos deel uit van de woning. De overgang is naadloos, omdat dezelfde gevelstenen als in de woning worden gebruikt.
  • Bakstenen hebben een grotere draagkracht. Het is dus mogelijk om een aanbouw met twee verdiepingen te bouwen.
  • Je geniet van een ruimtelijk gevoel. Een veranda bestaat grotendeels uit glas. Er komt dus veel natuurlijk licht binnen, waardoor het interieur zeer ruim en luchtig oogt. Binnenin heb je een groter ruimtegevoel dan in een traditionele aanbouw.
  • Het is een eyecatcher. Een veranda kan dienen als blikvanger, vooral wanneer je voor een contrasterende stijl kiest, zoals een moderne veranda bij een landelijke woning.
  • Het is een verkoopspunt. Als je ooit beslist om je woning te verkopen, is een veranda altijd een meerwaarde. Hiermee zal jouw huis nog meer opvallen ten opzichte van concurrerende panden.

Waarom je voor een veranda kiest

En hoe zit het met de prijs?

Bij de keuze tussen een aanbouw en veranda zal de prijs soms de doorslag geven.

Hier is een aanbouw in het voordeel. Volgens deze website kost een veranda ongeveer 2500 euro per vierkante meter. De kostprijs van een gemetste aanbouw ligt met een gemiddelde van 2300 euro per vierkante meter net iets lager.

Er is dus wel degelijk een prijsverschil. Maar voor veel gezinnen wegen de voordelen van een veranda niet op tegen de meerkost.

Scroll naar boven