Renovatie versus sloop en heropbouw

Een oud huis gekocht? Kiest u dan best voor een renovatie of toch voor een sloop en heropbouw? 

De verschillen

Bij een renovatie wordt een groot deel van de bestaande structuur hergebruikt. Bij een sloop en heropbouw wordt het grootste deel afgebroken en nadien als nieuwbouw weer opgebouwd. 

De beste optie is spijtig genoeg niet zo makkelijk te bepalen. Het is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren, uw budget en bouwkundige mogelijkheden. 

Wanneer renoveren?

  • U wilt uw budget spreiden over een langere periode
  • U wilt zelf graag de handen uit de mouwen steken
  • U houdt van het uitzicht van de bestaande woning
  • U wil graag in de woning blijven wonen tijdens de werken

Wanneer slopen en heropbouwen?

  • U wilt uw eigen stijl implementeren
  • U wilt voldoen aan de strengste energienormen
  • U wilt de vloeroppervlakte grondig uitbreiden

De prijs van sloopwerken

Bij zowel een renovatie als sloop en heropbouw zijn er afbraakwerken nodig. Uiteraard niet in dezelfde mate. 

Laat u een gebouw volledig slopen tot de fundering, dan betaalt u 20.000 tot 40.000 euro, afhankelijk van de regio, het soort woning en de totale oppervlakte. U kunt de kosten drukken door zelf een deel van het afbraakwerk te doen. 

Houd ook rekening met de afvalkosten. Het bouwafval dat vrij komt moet worden verwerkt en ook dat kost geld. De verwerking van een afvalzak kost ongeveer 100 euro, terwijl de verwerking van een container door een firma als Remondis minstens 200 euro kost. 

De prijs van heropbouw

Hoeveel u betaalt voor de renovatie en heropbouw is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bouwmethode, de oppervlakte en de afwerkingsgraad. Gebruik een kost van 1.700 tot 2.500 euro per vierkante meter als richtprijs. 

Goed om te weten is dat de overheid premies geeft voor bepaalde werkzaamheden. Die drukken de kostprijs van uw renovatieproject. Informeer uzelf bij uw gemeente. 

Wettelijke zaken

Of u nu kiest voor een renovatie of sloop met heropbouw: er zijn meestal een paar wettelijke zaken die u in orde moet brengen. Denk maar aan de nodige vergunningen om met de werken te starten. Daarnaast zijn er soms bouwkundige beperkingen vanuit de gemeente die een sloop en heropbouw tegengaan. 

Scroll naar boven